Novosti
15.02.2021.

Mašta i razvoj vašeg deteta

 

Deca po prirodi imaju razvijenu maštu - i što je živopisnija, to je bolja. Ipak, digitalno doba u kom živimo i koje nam nameće preterano gledanje televizije, igranje video igara, korišćenje računara i mobilnih telefona, ostavlja malo prostora deci za maštanje. Mnoga deca su ‚‚zaokupljena‚‚ organizovanim aktima (sportske aktivnosti, balet itd.) kako bi se ublažila dosada. Veštine vizuelizacije se jednostavno ne koriste kao nekada, a to je na štetu deteta. Pa ipak, podstičući dete da se igra, da glumi, da istražuje i stvarajući interesantno okruženje zahvaljujući fantastičnim dečijim sobama, brenda Cilek, možete pomoći vašem detetu da razbudi maštu ...

Šta je mašta?

Svako dete je rođeno sa sposobnošću mašte. To je ono što koristimo za vizualizaciju, čak i kao odrasli. Definisana je kao sposobnost formiranja slike u umu - nečega što ne postoji, što se još nije dogodilo ili što neko nije doživeo. Mašta otvara vrata mogućnosti i omogućava ‚‚putovanje kroz vreme‚‚.

Da li se sa maštanjem može preterati? Da! Ipak,  gotovo sva deca, pa i ona sa bujnom maštom,  shvataju razliku između stvarnog i pretvaranja već sa tri godine ili čak malo ranije.

Zašto je mašta važna za razvoj deteta?

Deca imaju ogromnu korist od maštanja. Albert Ajnštajn je rekao da je „mašta važnija od znanja“. Mašta je ključ detetovog razvoja kreativnosti i razmišljanja izvan okvira. Tokom igre pretvaranja, deca glume, komuniciraju, reaguju i istražuju različite svetove i različite uloge. Društveni i kognitivni razvoj se odvija kroz maštovitu igru, a zamišljanje novih ideja omogućava razvoj kritičkog mišljenja i kreativnih veština rešavanja problema. I iznad svega, maštovita igra je izvor zabave!

 

Kako da podstaknete maštu vašeg deteta:

  • Čitajte im
  • Izmišljajte priče s njima
  • Izađite u baštu i istražite prirodu
  • Podstaknite maštovitu igru
  • Skačite po baricama
  • Igrajte se kockama, lutkama, automobilima-igračkama, plastičnim dinosaurusima, kamenjem, kutijama, pa čak i igračkama u pesku ili kadi
  • Neka prihvate priče u kojima ima elemenata fantazije

Posebu pažnju posvetite uređenju dečije sobe, koja može da predstavlja podsticajno okruženje za razvoj dečije mašte

Tematske sobe, kreveti i aksesoari proizvođača Cilek su odličan način da podstaknete maštu svog deteta. Od dečijeg trkačkog kreveta automobila do baldahina na krevetu za princezu, u ponudi su različite sobe koja odgovarju stilu vašeg deteta. Ponuda naših dečijih soba uključuje opcije pogodne za novorođenčad, decu i tinejdžere - tako da bez obzira na uzrast ili stepen razvoja vašeg deteta, postoji idealan izbor za njih.

Uz Cilek sobe maštati je lako!

Trenutno nema komentara