Novosti
15.12.2020.

Nauka (i umetnost) izbora boja

Koja je tvoja omiljena boja? Kada ste mladi čini se da je to važno pitanje - pitanje koje puno govori o vama, vašim simpatijama, antipatijama i s kim provodite vreme. Postoji mnogo teorija, pa čak i dokaza, koji sugerišu da boje kojima se okružujemo nisu puka dekoracija, već takođe mogu imati značajan efekat na naše misli, raspoloženje, koncentraciju... Kada je u pitanju dizajn interesantnog dečijeg nameštaja, u kompaniji Cilek odabiru boja se poklanja velika pažnja. Pogledajmo šta nam boja može reći.

 

Zelena

Možda ste čuli da se kaže da kada se nekom sviđa zelena boja - povezano je sa inteligencijom; iako je to teško dokazati, pokazalo se da zeleno okruženje može povećati koncentraciju. Zelena je boja niske frekvencije i kao takva povoljno deluje na smanjenje stresa, pa čak i povećava koncentraciju; pomislite na osećaj koji imate u japanskom vrtu ili zureći u prostranu zimzelenu šumu.

Narandžasta

Narandžasta boja podiže raspoloženje. Samo gledanje jarko narandžastog predmeta može nagovestiti miris citrusa i energetski podsticaj koji dolazi s njim. Narandžasti detalji na zidu ili u ambijentu u kombinaciji sa drugim bojama su odličan izbor za dečiju sobu, jer daju prostoru živost i toplinu.

Plava

Plava boja ima umirujući efekat. Soba u plavoj boji pruža osećaj mira i čini da se osećate fokusirano. Ako vaš rad zahteva visoku koncentraciju tokom dužeg vremenskog peroda, plava boja će vam pomoći da ostanete fokusirani. Plava boja otvara prostor i uvek je u trendu.

Šareno

Prirodno, idealna dečija soba, bilo za igru ili spavanje, neće biti jednobojna. Pomešajte i uklopite paletu boja koje istovremeno stimulišu, smiruju, a opet izgledaju skladno. Ipak, detinjstvo i treba da bude vreme za eksperimentisanje, kreativnost i boje. No ipak, pazite da ne preterate sa eksperimentisanjem. Soba treba što više da odražava želje deteta. Imajući to u vidu, zabavni nameštaj za decu i boje koje inspirišu, obogaćuju i pomažu detetu da se oseća kao da ima posebno mesto koje mu pripada, najbolja je kombinacija da vaše dete bude zadovoljno i srećno.

Trenutno nema komentara