Novosti
24.04.2021.

Vreme za spavanje? Ugasite svetlo!

Da li ste znali da su dečije oči osetljivije na svetlost nego oči odraslih?

U današnje vreme svi provodimo dosta vremena ispred televizora, telefona, računara… Sve više je naučnih radova koji potvrđuju da gledanje telefona, tableta, TV-a ili računara, pre spavanja  ima loš uticaj na kvalitet sna, a time i na naše zdravlje. Stoga, naučnici intenzivno rade na iznalaženju rešenja koja će smanjenjiti nepovoljan uticaj moderne tehnologije i pametnih uređaja na naš mozak.

Kao što pretpostavljate, mali ili veliki ekrani su ovde glavni krivci za loš san. Roditelji su često u velikom iskušenju da puste decu da se opuštaju uz telefon ili tablet na kraju dana. Deca često ne žele da idu na spavanje i stalno odlažu trenutak odlaska u krevet, u želji da “samo još malo vremena” provedu “na telefonu ili tabletu”. Sada sve veći broj istraživanja potvrđuje da su deca, koja su bila izložena jakom svetlu mobilnih uredjaja, bila znatno manje pospana kada je došlo vreme za spavanje.

Psiholozi i doktori preporučuju izbegavanje gledanja mobilnih uredjaja i računara dva sata pre spavanja. Veče treba da donese mir i opuštanje uz porodično druženje kroz pričanje zanimljivih priča ili čitanje knjige.

Trudite se da stvorite okruženje zabavno i udobno za vaše dete, sa zabavnim dečijim nameštajem i aksesoarima koji podstiču njegovu maštu, a svetlost je jedan od faktora koji ne treba zanemariti.

Savet za dobar san je da, pre spavanja, deca što manje budu izložena izvorima jakog svetla. Pranje zuba u osvetljenom kupatilu takođe može doprineti osećaju budnosti. Preporučujemo da dete opere zube odmah nakon obroka, tako da dete dobije dovoljno vremena da se opusti.

 

Neka bude zabavno!

Sa decom sve može postati igra. Stvaranje tihe, tamnije atmosfere nalik pećini može decu da inspiriše i odvrati ih od bolne činjenice da je vreme za spavanje odmah iza ugla. Interesantnim uređenjem dečije sobe, nameštajem koji budi maštu i lampama koje daju diskretno svetlo- zabava u polumraku sobe može postati omiljena.

Prirodno, svako dete je različito i s toga je potrebno prilagoditi se individualnim potrebama deteta. Ono u čemu će se svako dete složiti je da je vreme za spavanje užasno nepravedno- Zašto bi spavali? Propustiće svašta nešto zanimljivo, a spavanje je gubljenje vremena :)

Ipak, uz prijatno svetlo koje daju maštovite dečije lampe, možda ćete biti iznenađeni povećanim kvalitetom dečijeg sna, što rezultira srećnijim i zdravijim detetom.

Vredi probati, zar ne?

Trenutno nema komentara