Novosti
24.03.2021.

Čitajte sa decom

Ovim tekstom želimo da podsetimo koliko je važno čitati sa decom za njihov intelektualni razvoj.

Za decu, roditelji su njihova referenca, uzor, pa ako nas vide da čitamo ili njima čitamo od malih nogu, stimulisaćemo kod njih naviku koja može postati deo njihove svakodnevne rutine, a vrlo korisna u budućnosti.

Učite čitajući

Čak i dok se beba nije rodila, možemo početi da joj čitamo, jer bebe u stomaku vole da slušaju majčin glas. Istraživači smatraju da se takve bebe rađaju sa prednošću: sigurnije u sebe i sa razvijenijom sposobnošću učenja.

Za mlađi uzrast, kratke ilustrovane priče su dobar početak ...ili izmišljena priča koju ćete stvoriti u glavi, a koja je inspirisana vašim detetom, u kojoj će ono biti glavni junak.

Kasnije, kada budu u fazi učenja i ‚‚upijanja‚‚ , možete čitati s njima i pomagati im da razviju pamćenje, jezik i veštine mašte. Na taj način oni ne samo da stiču znanje, već uče i da tumače situacije koje ih okružuju.

Kako rastu, čitanje im daje nove reči i konstrukcije koje će dete prilagoditi u svakoj fazi.

Postoji mnogo knjiga koje treba istražiti i otkriti, poput tradicionalnih klasičnih priča koje se prenose sa kolena na koleno, poput onih koje su, između ostalih, napisali Hans Kristijan Andersen, Oskar Vajld ili braća Grim…

Biblioteka za knjige u dečijoj sobi izgledaće sjajno, a svaka polica krije novu avanturu i pustolovinu.

Mi vam preporučujemo jednu od najprodavanijih knjiga svih vremena -„Mali princ“ Antoana de Sent-Egziperija. Kratkii roman koji se smatra knjigom za decu, ali sa dubokim temama koje se bave značenjem života, prijateljstva, usamljenosti, ljubavi i gubitka.

Magija knjiga podstiče fantaziju miliona dece širom sveta!

Trenutno nema komentara